”Sana olkoon leikkaava miekka, sana mestatkoon,
Sana olkoon myrkyllinen, hunaja ja öljy tehkööt sanan.”
Yunus Emre kiinnittää näillä säkeillä huomiota kielen voimaan menneiltä ajoilta. Eri aikakausien aikana monet puhujat ovat käyttäneet kieltä välineenä ihmisten ohjaamiseen.
Tehokkaasti käytettynä kieli voi ohjata ja motivoida ihmisiä kohti päämäärää ja muokata heidän ajatuksiaan ja tunteitaan. Kun kieltä käytetään pahansuovasti, se voi kuitenkin johtaa ihmisiä katastrofeihin.
Martin Luther King
Martin Luther King, joka ajoi rotujen tasa-arvoa maailmanlaajuisesti, erottui muista väkivallattomilla ajatuksillaan, ja hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto. Hän oli vaikutusvaltainen puhuja, joka pystyi vaikuttamaan ihmisiin syvästi. Hän teki vakavia ponnisteluja rasismin poistamiseksi Yhdysvalloista. Elokuun 28. päivänä 1963 yli 250 000 ihmistä kuunteli hänen puhettaan Washingtonissa. King käytti puheessaan taitavasti retoriikan taitoa ja kiinnitti huomiota toistamalla lausettaan ”Minulla on unelma”.
King käytti puheissaan vaikuttavia ilmaisuja, kuten ”Nyt on aika”, kehottaen kuulijoita ryhtymään toimiin ongelmien ratkaisemiseksi. Hän määritteli oikeuden elämään, vapauteen ja onnellisuuteen kolmeksi peruskäsitteeksi ja onnistui kaiverruttamaan ne ihmisten muistiin käyttämällä niitä usein. Hän viittasi puheissaan myös Abraham Lincolnin ilmauksiin ja valitsi nämä viittaukset huolellisesti tukemaan kaunopuheisuuttaan.
King arvosti toistojen käyttöä puheissaan. Yhdessä puheessaan hän käytti sanaa ”vapaus” 20 kertaa ja sanaa ”oikeus” kahdeksan kertaa. Lisäksi hän käytti mieluiten sanoja ”me” ja ”meidän” edistääkseen yhtenäisyyden tunnetta.
Hitler
Direktiivipuheet eivät aina ole olleet yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä ja rauhanomaisia, kuten Adolf Hitler, yksi lähihistorian räikeimmistä esimerkeistä, osoittaa.
Koska Hitlerillä oli vahva ymmärrys työväenluokasta, joka oli hänen pääasiallinen kannattajansa ja kohdeyleisönsä, hän käytti puheissaan helposti mieleen jääviä, lyhyitä ja yksinkertaisia lauseita. Hän onnistui manipuloimaan käsityksiä luomalla ennakkoluuloja ajatuksiin ja tunteisiin lausunnoilla kuten: ”Joko me tuhoamme juutalaiset tai he tuhoavat meidät”. Hitlerin kaltaisena häikäilemättömänä diktaattorina hän käytti kieltä tehokkaasti syyttääkseen tuhoisia tekojaan koko kansakuntaa ja mobilisoidakseen sen toimintaan.
Kielen voima on vertaansa vailla, kunhan sitä käytetään hyvissä aikeissa ja jaloihin tarkoituksiin.
Kääntäjä: Aylin Arda