Bugünlerde kelimeler ile aram pek iyi değil. Hangisine yaklaşsam benden kaçıyorlar. Kafamda dönüp duran hikâye ile anlatmak istiyorum hâlimi. Bir iki kelime ile anlaşacak gibi oluyoruz. Birbirlerine küskün iki kişi gibi, o varsa ben yokum deyip siliniveriyor. Kalan kelime ile ne yapabilirim derken bir de ne olsun, o da küskünler kulübünden el sallıyor. Melodisi bilinip de sözleri hatırlanmayan türkü gibi kafamda hikâyeler döndükçe küçük çaplı buhran geçiriyorum. Bizim oralarda bu hâle “İçim daraldı!” derler.
“Madem kelimeler ile orta yolu bulamadık, o vakit ben de başka işlerle meşgul olayım da yazma isteği biraz sakinleşsin!” dedim. Bir video ile yolum kesişti. Kısacık ama etkisi büyük olan bir video izledim. İnce işçiliği ile başka dünyaları fark ettiren bu video bir terzi kuşuna aitti. İzlediklerimden sonra “Sübhanallah!” dedim. Kâinatı var eden Kudreti Sonsuz’un nakışlarını tatlı bir kuş üzerinde görmek, O’nu tesbih ettirdi. Bu kuş o kadar ilginç geldi ki bana “Anlatmalıyım, herkes bilmeli.” dedirtti. Birbirinden kaçan kelimelerin de ilgisini çekmiş olacak ki kendileri satırlarda yerlerini aldılar.
İşçiliği ile mest eden bu kuş bir serçe kadar. Küçücük hâliyle büyük maharetler sergiliyor. Boyları 10–15 cm kadar olan bu küçük kuşların sırtı sarımsı yeşil, göğsü beyaz, tepesi kızıl kahverengidir. Ötleğenler familyasında yer alıyorlarmış. Bir mimar gibi yuvasını inşa etmek için yaprakları kullanmasına hayran oldum. Üstelik iğne iplik işini sadece kadına yakıştıranlara inat, erkek terzi kuşu, bir dalın sonunda birbirine yakın olan yaprakları topladığı bitki lifleri ile dikiyordu. Sivri gagası ile yaprakların kenarına delikler açarken hareketleri çok çevikti. Sonra bu deliklerden, topladığı ipliklerini geçiriverdi. Videoda ilginç gelen kısmı ise, bu ipi geçirdikten sonra düşmemesi için düğüm atmasıydı. Yapraklarla kaplı kesenin içine dişi terzi kuşunun yumurtalarını koyması için gizli bir yuva yapması, Rabbimizin farklı isimlerinin tecellisiydi. [1]–[2]
Terzi kuşunu araştırırken yuvasını bir mimar gibi yapan çeşit çeşit kuşları keşfediyorum. Her birinin bu denli maharetli olması, aklını kullananlar için büyük ders niteliğinde. İnsanı hayrete sevk eden bu güzellikler karşısında tefekkürün, hayatımızda önemli bir yeri olduğunu anlıyorum.
Tefekkür gibi önemli bir kavramın anlamı ve önemi için şu satırların yeterli olacağını düşünüyorum. “Tefekkürün mü’minin hayatında çok önemli bir yeri vardır. Ancak bunun için tefekkürün ne demek olduğunu bilmek gerekir. Tefekkür evvelâ bir ilk ve ön bilgiye dayanır. Âmice ve cahilane tefekkürler, kuru birer tahayyüldür ve zamanla bıkkınlık hâsıl eder, daha sonra da insan onu anlamsız görmeye başlar. Bu sebeple insanın evvelâ tefekkür edecek mevzuu bilmesi, yani onun önceden belli bir malumatının olması gerekir. İnsanlık, hâlihazırdaki ulaştığı ilim itibarıyla, bu ilk bilgi sayesinde yeni terkipler, yeni tahliller yapacak, onlar üzerinde derinleşecek ve daha değişik hükümlere varacaktır.” [3]
Çizim: Feyza Küçük
Bir kuşa verilmiş maharetler ile yola çıkmıştım. Bana lezzet veren şey, başka bilgileri çağrıştırdı ve yeni keşifler yapmama vesile oldu. Gerçek mânâda bir tefekkürde bulunabilmek için çok okumak gerekiyor. Henüz bu mânâda bir tefekküre ulaşamamış olabilirim. Okumanın yanında tefekkürün yöntem ve usullerini öğrenmek için çabalıyorum, ama okuyor, araştırıyor ve sürekli yeni şeyler öğreniyorum. İnanıyorum ki bir gün çok buudlu düşünmeyi de öğrenecek ve hakikatin kapısını çalacağım. Zaten diğer türlü hayranlığımızı saklayamadığımız güzellikler hakkında konuşmaktan öteye gidememiş olurum.
Dipnotlar
[1] http://www.dersimiz.com/bilgibankasi/terzi-kusu-hakkinda-bilgi-2834
[2] http://bilgivitrini.com/terzi-kusu-nedir-ozellikleri-nelerdir/
[3] http://fgulen.com/tr/eserleri/zihin-harmani/bir-saat-tefekkur-bir-sene-nafile-ibadetten-hayirlidir