Gençlerin ve Yetişkinlerin Görüşleri

Genç Çağlayan olarak farklı ülkelerdeki gençlere ve yetişkinlere şu üç soruyu sorduk:

  1. Ortak evrensel insanî değerleri nasıl canlı tutabiliriz?
  2. İnsanlığın barış içinde yaşaması için neler yapabiliriz?
  3. Size heyecan veren bir hayalinizi bizimle paylaşır mısınız?

Amna (Finlandiya)

Röportaj: Aylin Arda

Merhaba. Ben Amna, Pakistan asıllı Finlandiya vatandaşıyım. Yaklaşık beş yıldır Finlandiya’da yaşıyorum.

Ortak evrensel insanî değerleri nasıl canlı tutabiliriz?

İnsanları insan hakları konusunda yeniden eğitmenin, insanî değerleri canlı tutmanın etkili bir yolu olduğunu düşünüyorum. Bildiğimiz gibi, eğitim kurumları ve toplum artık çok modern bir hâle geldi. Ancak okullarda, insanî değerler ve haklar konusunda hâlâ çok az müzakere yapılıyor. Öğrencilere hakları için mücadele edilmesi gerektiği öğretilir. Pek çok insan bununla ilgilenmiyor, çünkü uğrunda savaşılan gelişmelerin tarihini bilmiyorlar ve bütün bunların nasıl başladığından da habersizler. Daha fazla farkındalık oluşturmaya çalışırsak ve insanî değerlerle ilgili bilgilendirici ve eğlenceli etkinlikler yaparsak, belki bir ilerleme sağlayabiliriz.

İnsanlığın barış içinde yaşaması için neler yapabiliriz?

Barışı korumaya ve insanları affetmeye gayret edebiliriz. Bu gezegende yaşayan herkesin, Covid-19 gibi bazı ortak krizlerle karşı karşıya kaldığında, kardeşliği sürdürmesi ve bu tür krizlere karşı birlikte mücadele etmesi gerçekten çok önemli.

Size heyecan veren bir hayalinizi bizimle paylaşır mısınız?

İnsanlar bu dünya üzerindeki herkesin eşit olduğunu anlamaya başlarsa bu bana heyecan verecek. Herkes aynı hak ve değerlere layıktır. Hepimizin insanız. Bunun şuurunda olduğumuzda belki de son zamanlarda yaşanan krizlere çözümler bulacağız.

(20 Ocak 2023)


Martina Rajimovic (Almanya)

Röportaj: Rana Özçelik

Ortak evrensel insanî değerleri nasıl canlı tutabiliriz?

İnsanî değerleri canlı tutmak için, herhangi bir köken, inanç, ten rengi veya kültürün tahakküm etmesine izin vermemeliyiz. Hangi milletten olursa olsun her insanın konumunda kabul edilip ona saygı duyulması önemlidir. Bu anlayış her çocuğa küçük yaşlardan itibaren öğretilmelidir.

İnsanlığın barış içinde yaşaması için neler yapabiliriz?

Her ülkede barış olmasını sağlayamayız, ama savaştan kaçınıp daha mantıklı bir yol bulmaya çalışmamız makul olur. Her insanın yararına olacak şeylerin neler olduğunu düşünmek gerekir. Bize düşen de daha anlayışlı olmak, yardıma muhtaç olanların yardımına ve her şeyden önce herkesi kendi konumunda kabul etmektir.

Size heyecan veren bir hayalinizi bizimle paylaşır mısınız?

Keşke her çocuğa okullarda küçük yaşlardan itibaren bütün insanların eşit derecede değerli olduğu öğretilse…

(20 Ocak 2023)


Meliha (Almanya)

Röportaj: Hafsa Yıldız

Ortak evrensel insanî değerleri nasıl canlı tutabiliriz?

Kendimize ve çevremize bunu sürekli hatırlatarak ve önceliklerimizi belirleyerek bunu yapabiliriz.

İnsanlığın barış içinde yaşaması için neler yapabiliriz?

İnsanların barış içinde yaşaması benim için biraz ütopik bir düşünce olsa da sanırım herkesin kendi hayatının önemli olduğu gibi, birlikte yaşamakta olduğu kişilerin hayatlarının da değerli olduklarını anlamasını sağlayabiliriz. Duygu ve düşüncelerimizi saygı çerçevesinde paylaşarak bu fikre ortak olunabilir.

Size heyecan veren bir hayalinizi bizimle paylaşır mısınız?

Aslında heyecan verici olarak tanımlayacağım birden fazla hayalim olsa da şu an aklıma gelen ilk şey, yıllardır göremediğim dostumla uzun bir aradan sonra buluşup sıcak bir kahve ve çikolatalı kurabiye eşliğinde arkada bıraktığımız yılların sohbetini yapmak…

(20 Ocak 2023)


Kinga S. (Almanya)

Röportaj: Rana Özçelik

Merhaba, adım Kinga S., 43 yaşındayım, Macar asıllıyım, Romanya’da büyüdüm. Yönetim ve pazarlama eğitimi aldım ve şu anda sağlık sektöründe çalışarak ve yeni şeyler öğrenerek kariyerimi yeniden yönlendiriyorum.

Ortak evrensel insanî değerleri nasıl canlı tutabiliriz?

Bu büyük bir görev! Öncelikle ortak insanî değerler nelerdir? Sevgi, barış, sadakat, dürüstlük, hoşgörü ve merhamet, bunlardan sadece bazıları, aslında çok daha fazlası var. Bu değerler hakkında konuşmak çok güzel, ama onlara göre yaşamak pek kolay değil.

Dünyada bu değerleri temsil veya teşvik etmek için bu değerlerle bütünleşmeliyiz, aksi takdirde sadece teorik olarak konuşuyoruz. Bu değerleri anlamak ve onlara inanmak zorundayız, ama en önemlisi bu değerlere göre yaşamamız gerekiyor.

Her şey çocukluğumuzda, ailemizde başlar. Yaptığımız her eylem, hayat tarzımız, bu değerlere göre olmalıdır ki çocuklarımızla da onları paylaşabilelim. Çünkü genellikle onlar bizim davranış biçimlerimizi benimsiyorlar. Çocuklar bu değerlerle yoğrulmuş bir ortamda büyürlerse, fıtratları gereği bu değerlere göre hareket etmek ve onları bir üst mertebeye taşımak onlar için zor olmayacaktır. Onların tercihleri, çalışma azimleri ve enerjileri topluma yayılacak, idarî sistemimiz de ona göre şekillenecektir. Dolayısıyla bu değerler, toplumda ve bütün dünyada teşvik edilmiş olacaktır. Kulağa idealist gelebilir, ama bu imkânsız değildir.

İnsanlığın barış içinde yaşaması için neler yapabiliriz?

Küresel ölçekte barış ne yazık ki neredeyse imkânsız gibi görünse de buna yönelik sürekli girişimlerde bulunulmaktadır. Geçmişe kıyasla bu durum çok daha iyi görünüyor, ama yine de önümüzde uzun bir yol var.

Dünyaya barış getirmek için kişinin kendisiyle barışık olması gerekir, ancak maalesef bunu yapabilenlerin sayısı çok az. Bence bunun anahtarı, hepimizin içinde bulunuyor. Hepimiz iç huzurumuz üzerinde çalışmalıyız ki dünyada da bunun yansıması görülsün. Gerçekleri kabul etmek ve onlarla barışık olmak, çoğu insan için ciddi bir gayret gerektirir.

Şuurlu ve farkında olmak, huzura dâyelik yapan toprak gibidir. Kişinin içinde huzur varsa bu dışarıya yayılacak olan bir niteliktir! Ne kadar çok şuurlu insan olursa dünyada o kadar çok barış olur.

Size heyecan veren bir hayalinizi bizimle paylaşır mısınız?

Kendi adıma hedefim, iç huzura ve dengeye sahip olmak, dünyayla rezonansa girmek, ama onda boğulmamak…

Bunun için nasıl bir insan olmak gerektiği ve kimlerle irtibat kurduğum konusunda bir liste tutuyorum. Onların bütün vasıflarını, davranışlarını, konuşma tarzlarını, onlarla ilgili her şeyi hayal ediyorum. Sonra bu listedeki prensiplere uymaya çalışıyorum. İletişim ve etkileşim kurarken olmak istediğim kişi gibi olmaya çalışıyorum. Bu her zaman kolay olmasa da her zaman güzel bir hedef.

(7 Şubat 2023)