Stephen R. Covey’nin (1932–2012) Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı adlı eserinin devamı niteliğindeki 8’inci Alışkanlık: Bütünlüğe Doğru isimli kitabı, fertlerin ve kurumların 21. yüzyılda karşılaştıkları zorluklar ve fırsatlar hakkında derinlemesine bir bakış açısı sunmaktadır. Covey, “Vicdanının sesini keşfet ve başkalarına da bu konuda ilham ver.” şeklinde tanımladığı 8’inci Alışkanlık ile, şahsî ve meslekî hayatta insana huzur veren önemli hususlara dikkat çekmektedir.
Covey, insanın biricik oluşu ve bu dünyada ciddi bir iz bırakabileceği gerçeğinin, bütünlüğe ulaşmanın anahtarı olduğunu savunur. Artan karmaşıklık ve taleplerle dolu bir dünyada, sadece etkili olmanın yeterli olmadığını vurgular. Kitap, okuyucuları en yüksek potansiyellerine ulaşmaları ve başkalarının da aynısını yapmalarına yardımcı olmaları için yazılmıştır.
8’inci Alışkanlık, Covey’in liderlik, kişisel gelişim ve insan potansiyeline dair derin iç görülerini bir araya getiren, kavramlar ve pratik uygulamalar açısından zengin bir eserdir. Yedi alışkanlığın bütüncül görüşünü genişleterek, sadece etkili olmanın değil, farklı ve değerli bir iz bırakmanın getireceği tatmine dikkat çeker. Kitap sekizinci alışkanlığın hayatın çeşitli yönlerinde nasıl yaşanabileceğini gösteren anekdotlar, araştırmalar ve örneklerle doludur. Covey’in ikna edici argümanları ve teklif ettiği eyleme geçirilebilir adımlar, dünyaya olumlu bir katkıda bulunmak isteyenler için eserine ayrı bir kıymet kazandırmaktadır.
Bazı iktibaslar:
“Vicdanının sesini bul ve başkalarının da bulmaları için onlara ilham ver.”
“Bu dünyada onurla yaşamanın en büyük yolu, olmamız gerektiğini iddia ettiğimiz kişi olmaktır.”
“Hayatta üç sabit vardır: Değişim, tercih ve prensipler.”
Stephen R. Covey, The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness, New York: The Free Press, 2004. (Türkçesi: 8’inci Alışkanlık: Bütünlüğe Doğru, Ter. Çağlayan Erendağ, Sezer Soner, İstanbul: Aura, 2015).