Fotoğraf ve Çizim: İclal Kırman
Bugün kullanılan bisikletlerin icadı 1860’lı yıllara dayanıyor, ancak daha iptidaî örneklere 1790 senesinde bile rastlanıyor. Yaklaşık iki asırdır, milyonlarca insan bu taşıtı kullanılıyor. Şu an rekor, 17 milyon nüfusuna rağmen 23 milyon bisikletin kullanıldığı Hollanda’da bulunuyor.
Genellikle iki tekerlekli olan bu taşıt, çevre kirliliğine yol açmadan ve sağlıklı kalmamıza vesile olarak bize hizmet ediyor. Vücudumuzun zindeliği için haftada iki ile dört saat arasında pedal çevirmemiz tavsiye ediliyor.
Bisiklet sürerken kaslarımızın önemli bir kısmını kullanırız. Bisiklet sürme; metabolik faaliyetlerimizin dengede tutulmasına katkıda bulunur, konsantrasyon süremizi artırır ve bazen zaman tasarrufu sağlar. Kalp, damar ve ciğerlerimizin sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur. Kullanırken aldığımız derin nefesler, kanımızdaki oksijen doygunluğunun uygun seviyede kalmasını temin ederek zinde görünmemizi sağlar.
Kendimizi yorgun hissettiğimiz durumlarda, bisikletle hafif tempolu, kısa bir gezinti, bu yorgunluğun kaybolmasına yardımcı olabilir. Uykusuzluk çekenlere de müjde. Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, uykusuzluk çekenler düzenli bisiklet sürerse, uykuya dalmaları 30 ile 60 dakika arasında kısalmaktadır.
Bisiklet kullanmayı öğrenmek için artık çok geç olduğunu düşünenler için de güzel bir haberimiz var: Tolstoy bisiklet sürmeyi 67 yaşında öğrenmiş.
Pedallı günleriniz bol olsun.