Çevre Elif Bahar Genel Kültür Ocak 2021

Böcek Oteli

Nezih bir konaklama imkânı sunan, üstelik bunu yaparken ücret talep etmeyen, harika bir otel hayal edin. Bizim için sıra dışı görünen bu fırsat, böceklere sunuluyor. Böcek otelleri, bu minik canlılara konforlu bir ortam sağlıyor.

Bahçelerde, parklarda, okul bahçelerinde, tarlalarda, hatta balkonlarda böcek otellerine rastlamak mümkündür. Bu “oteller”, uygun bir zemine bırakılabilen veya ağaçlara ve duvarlara asılabilen, faydalı organizmalara yuva olacak şekilde üretilen yapılardır.

Bir böcek oteline yakından bakacak olursak; yan yana, alt alta, huzur içinde yaşayan bu minik yaratıkların çeşitliliğine ve aralarındaki uyuma hayran kalırız. Bu otellerin sakinleri arasında; şirin uğur böcekleri, büyüleyici güzellikteki kanatları ile kelebekler, büyük kıskaçları ve uzun antenleri ile kulağakaçan böcekleri, tül gibi zarif ve narin kanatlarıyla yeşil zar kanatlar (veya diğer ismiyle altın gözlü avcılar), yabani eşek arıları ve çalışkan bal arıları vardır.

Böcek oteli tasarlanırken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Bunların başında, minik sakinlerin odalarının yapımında seçilen malzemeler gelir. Delinmiş yuvarlak kütükler, çam kozalağı, küçük dallar, bitki sapları, talaş, saman ve tuğla başlıca malzemeler arasındadır.

Böcek otelinin yeri, en az kullanılan malzemeler kadar önemlidir. Böcekler sıcağı sever; bu sebeple böcek oteli, güneşli bir yere konulmalıdır. Çayırlar, meyve ağaçları, sarmaşıklar, yabani otlar ve çiçekler; böceklerin kendilerine özgü nimetlere mazhar oldukları yerlerdir.

Her biri mükemmel yaratılışa sahip, kendileri küçük, marifetleri büyük bu varlıklar, ekosistemdeki vazifelerini nazlanmadan yerine getirirler ve bizlere ibretli dersler verirler.