Bilim Hikmet Arar Nisan 2021

Biyomimetik

Biyomimetik, tabiatta sergilenen yaratılış örneklerini inceleyerek geliştirilen yeni tasarımlarla insanların problemlerine çözüm getiren bilim dalıdır. Aristo’ya göre; sanat taklittir, çünkü insanı sanata yönelten şey, onun fıtratında var olan taklit etme ve âhenk oluşturma hissi ve ihtiyacıdır.

Dünyamız harikulade sanatlarla donatılmıştır. Günümüzde kullanılan birçok teknolojik alet, bu ilahî eserlerden ilham alınarak üretilmiş ve insanların kullanımına sunulmuştur.

Bazı örnekler:

Helikopter yapımında Yusufçuk böceğinin vücut yapısı model olarak alınırken hızlı trenin gürültüsünü önleme sistemi, baykuşların kanatlarındaki pürüzlü, girdaplı yapıdan esinlenerek yapılmıştır.

Renk değiştirebilen kıyafetler için, bukalemunun derisi misal alınırken ısı algılayıcı savunma sistemlerinde, engerek yılanının başında yaratılan termoreseptörler (ısı algılayıcılar) taklit edilmiştir.

Mikrop tutmayan, sürtünmesiz materyaller için köpek balığının deri yapısı model alınırken savaş alanında yaralanan askerlerin yaralarının şiddetini ölçmede kullanılan renk değiştiren bantlar, kelebeklerin kanatlarındaki yanardöner renklerden esinlenerek yapılmıştır.

Uçak mühendisliğinde kuşların aerodinamik yapısı örnek alınırken uçaklarda kullanılan otomatik dengeleme sisteminde sirke sineğinin ani sapmalarda tepki veren dengeleme sistemi kopyalanmıştır.

Hızlı trenlerin ön kısmında, tünele girerken meydana gelen basınç problemini önlemek için yalıçapkını kuşunun suya dalış özelliğinden ilham alınmıştır.

Kâinat harika sanatlarla bezenmiş, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibidir. Detaylarda gizli olan hususiyetler ve hikmetler ortaya çıkarıldıkça kâinat daha iyi anlaşılmakta ve Rabbimiz daha yakından tanınmaktadır.