Quokkalar, yüzlerindeki sürekli gülümseme ifadesinden dolayı “dünyanın en mutlu hayvanı” unvanını kazanmıştır. Bu ünlerinden dolayı, çoğu insanda merak uyandırırlar. Quokkaların sadece kendi memleketleri olan Avustralya’da değil, aynı zamanda dünya çapında milyonlarca hayranı vardır.
Güçlü arka bacaklar, çıkıntılı kulaklar, tüylü saçlar, sevimli ve inanılmaz derecede fotojenik gülümseme! Koyu renkli gözleri ve büyük, siyah, kalkık burunları ile bu minik hayvancıklar, şirin mi şirin oyuncaklara benziyorlar.
Bilimsel adı Setonix brachyurus olan bu canlılar, kanguru ailesine ait bir keseli türdür. Bu sevimli keseli hayvanlar, yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda kuyruklarıyla 40 ile 60 santimetre boyutlarındadır. Erkekleri 4,2 kilogram gelebilir, fakat dişiler genellikle 3,5 kilogramdan fazla değildir.
Yaklaşık 15 yıl yaşayan bu sevimli hayvanlar, çok meraklıdırlar ve yabancılarla oynamayı çok severler.
Quokka’nın harika bir burnu vardır. Rabbimizin bahşettiği burunlarıyla tatlı suyun yerini kilometrelerce uzaktan hissedebilirler. Rottnest Adası’nda bir quokka, birkaç yudum tatlı su için birkaç kilometre yol kat edebilir.
Quokkalar güneybatı Avustralya’da yaşar. Avustralya’nın Rottnest Adası’nda, bir quokka ile fotoğraf çektirme şansı oldukça yüksektir. Avustralya’nın batı kıyısındaki Sıçan Yuvası Adası’nda, 12.000 kadar keseli hayvan yaşar. Yaklaşık 320 yıl önce, Hollandalı gezgin Willem de Vlamingh, bu canlıların çok büyük fareler olduğunu düşünmüş ve adaya bu ismi vermiştir. Rottnest Adası’ndaki hayat şartları bu hayvanlar için idealdir.
Quokkalar Ne Yer?
Quokkalar genellikle otçuldur. Bulundukları bölgeye ve mevsime göre değişse de en çok sevdikleri iki yiyecek yapraklar ve köklerdir.
Quokkalar otları arayıp bulur; bazen de pençeleri ve güçlü arka ayaklarıyla ağaçlara tırmanıp yaprakları ve meyveleri zevkle yerler.
Quokkalar Niçin Hep Gülümser?
Ağızlarının şekli sebebiyle uyurken bile gülümser bu canlılar. Kendi ülkeleri Avustralya’da hem yerli halkın hem de turistlerin sürekli kendileriyle aynı karede yer aldıkları fotoğraflar çekmek istediklerini söylemeye gerek yok sanırım.
Bu kısa kuyruklu kangurular internetin yeni yıldızlarıdır. Dünya çapında yüz binlerce quokka fotoğrafı, farklı sosyal medya platformlarında, “#quokka” ve “#quokkaselfie” etiketleriyle paylaşılmaktadır.
Quokkalar Nasıl Yavrular?
Avustralya anakarasında, bu keseli canlılar yıl boyu yavru doğurabilir, ancak bu süre Rottnest Adası’nda yalnızca ocaktan ağustosa kadardır. Bir aylık hamilelikten sonra, quokka dişisi bir bebek doğurur. Dişiler yılda iki kez yavrulayabilir.
Doğduğunda bir quokka yavrusu sadece tırnak büyüklüğündedir ve bir gramdan daha hafiftir. Anne bebeğini sekiz ay boyunca kesesinin içinde korur.
Yavru, annenin kesesinden çıkar çıkmaz süt emmek için iki ay daha annesiyle yaşamaya devam eder. Ancak 18 aylıkken, genç quokka nihayet baba veyahut anne olacak ve kendi yavrularına bakacak kadar büyümüş olacaktır.
Kaynaklar