Bilim Kasım 2021 Rana Özçelik

Bisiklet ve Yapay Zekâ

Yapay zekâ günümüzde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Günden güne gelişen yapay zekâ teknolojileri, son dönemlerde araçlarda sürüş güvenliğini artırmak maksadıyla kullanılmaktadır. Sürüşü daha güvenli hâle getirmek için yapılan birçok çalışmanın ardından, sürücülerin davranışlarına göre kaza önleyici çeşitli mekanizmalar geliştirilmiştir. Bu mekanizmalar sayesinde, sürücü hatalarından kaynaklanan kazaların en aza indirilmesi hedeflenmektedir.

Bir bisiklet sürücüsünün kaza yapma ihtimali, trafikteki herhangi bir araç sürücüsünün kaza yapma ihtimali kadar yüksektir. Muhtemel bisiklet kazalarında, dizlik ve kask gibi koruyucu ürünler faydalı olsa da bisiklete otomobil çarpması hâlinde, kazalar ciddi yaralanmalar ve ölümlerle sonuçlanır. Bisiklet sürücüsünün dikkatli olması, bu tür ciddi sonuçları önleme adına büyük önem arz etmektedir.

Yapay zekâ teknolojisinin araçların yanı sıra bisikletlerde de kullanılması, bisiklet sürücülerinin güvenliği adına atılabilecek etkili adımlardan birisidir. 2017 yılında, bisiklet üreten bir şirket, müşterilerinin güvenliğini artırmak için ABD’de bulunan bir yazılım şirketi ile birlikte çalışmalara başladı. Geliştirilen yazılım, bisiklet sürücüsüne, tehlikeli bölgeler ve alternatif yollar hakkında bildirimler sunacak.

Çin Tsinghua Üniversitesindeki araştırmacılar, yapay zekâ çipi kullanılarak 2019 yılında bir bisiklet üretti. Bisikletin öne çıkan özelliği, ses komutlarını algılayabilmesi ve kendi kendine gidebilmesi. Geliştirilen çip sayesinde bisiklet, sürücüsü olmasa dahi komut verildiği takdirde ilerleyebiliyor ve önüne çıkan engellerden zarar görmeden uzaklaşabiliyor.

Bu tür yazılımların geliştirilmesi ve seri üretime geçilmesi halinde, muhtemel kazaların önüne geçilmesi daha kolay olacak. Fakat bir defa daha hatırlatalım: Bisiklet kullanırken kazaları önlemede en önemli unsur, sürücünün dikkatli olmasıdır.

Kaynak

“This self-riding bicycle follows you around while you walk” www.newscientist.com/article/mg24332414-000-this-self-riding-bicycle-follows-you-around-while-you-walk/#ixzz7AwnFgUes