Genç Çağlayan Kitap Tanıtımı Ocak 2024

Zihninden Çık, Hayatına Gir

Zihninden Çık, Hayatına Gir; Steven C. Hayes ve Spencer Smith tarafından yazılan, “Kabul ve Adanmışlık Terapisi”ni (Acceptance and Commitment Therapy – ACT) merkezine alan bir kitaptır.

Kabul ve Adanmışlık Terapisi, neden acı çektiğimize dair yeni bir bakış açısı sunan, bilimsel temellere dayanan bir psikoterapi yöntemidir. Bu yöntem, neden acı çektiğimize ve zihinsel olarak sağlıklı olmanın ne anlama geldiğine özgün bir bakış açısı getirir. Bu terapi süreci, acı ve sıkıntı arasındaki ayrım üzerine dayanır. Bu kitap üzerinden çalışırken, acıya karşı mücadeleden vazgeçmeyi öğrenecek, değerlerinizi gözden geçirecek ve bu değerlere kendinizi adamaya alışacaksınız.

Zihninden Çık, Hayatına Gir; zihni geçmişteki veya gelecekteki sorunlarla meşgul etmemenin önemini vurgulamakta, duygusal acıları inkâr etmek yerine, onları kabul etmenin ve anlamanın önemini anlatmakta, değerlerin önemine dikkat çekmekte ve zihnî engelleri aşmaya yardımcı olacak teknikler sunmaktadır.

Kitaptan iktibaslar:

“Yüzleşmeye istekli olmak, bu hayatta yapabileceğiniz en güçlü şeylerden biridir. Kaçmanın tam tersidir. Şu anda şuurlu bir hâlde bulunmak, açık olmak ve ne gelirse ona yer açmak demektir.”

“Izdırap düşman değildir. Izdırap, kucaklanması, keşfedilmesi ve öğrenilmesi gereken bir şeydir. Izdıraptan kaçınmaya veya onu kontrol etmeye çalışmayı bıraktığımızda, hürriyeti bulabiliriz.”

“Sen düşüncelerin değil, düşünensin. Düşüncelerini peşin hükümler olmadan, belli bir mesafeden gözlemlemek için geri çekilmeyi tercih edecek olan sensin.”

“Zihin, hikâyeler anlatır, ancak her hikâyeye inanmak zorunda değilsin.”

“Değerler, seni hayat boyu yönlendiren bir pusuladır. Eylemlerini değerlerinle uyumlu hâle getirdiğinde, mefkure (ideal) sahibi olma ve tatmin duygusu hissedersin.”

“Mutluluğun peşinden gitmek genellikle acıya yol açar. Bunun yerine mânâ ve gaye-i hayal merkezli bir hayata odaklanın, mutluluğun geldiğini göreceksiniz.”

Zihninden Çık, Hayatına Gir; sizin için zorlukları kabul etme ve gerçek değerlerinize bağlı kalarak kendinizi adama yolunda size ilham verebilir ve kendinizi keşif yolculuğunuzda size farklı pencereler açabilir. Düşünceler; dünyaya baktığımız pencereler gibidir. Farklı pencerelerden bakmak, yeni şeyleri görmemize vesile olabilir.

Steven C. Hayes, Spencer Smith, Get Out of Your Mind and Into Your Life: The New Acceptance and Commitment Therapy, Oakland: New Harbinger Publications, 2005. (Türkçesi: Zihninden Çık, Hayatına Gir, Çev. Nuran Yavuz, İstanbul: Litera Yayıncılık, 2021).