Genç Çağlayan Kitap Tanıtımı Şubat 2024

Ben Haklıyım, Sen Haksızsın!

Edward de Bono’nun (1933–2021) Ben Haklıyım, Sen Haksızsın! (I Am Right, You Are Wrong) isimli kitabı, düşünme süreçlerine ve karar alma yollarına dair ufuk açıcı bir incelemedir. Etraflıca düşünmenin (lateral thinking) öncüsü ve tanınmış bir psikolog olan De Bono, mantık ve kritik analizi vurgulayan geleneksel Batı düşünce kalıplarına meydan okur. Bu geleneksel yöntemlerin, çoğu zaman etkili çözümler bulmaktan ziyade, doğru olma durumunu ön plana çıkardığına dikkat çeker.

De Bono, fertlerin bir meseleyi ispatlamak için birbirleriyle rekabet etmek yerine, sorunlara eş zamanlı olarak birden fazla perspektiften bakmalarını teşvik eden “paralel düşünme” kavramını teklif etmektedir. Bu yaklaşım, problemleri çözmek için iş birliği yapmayı teşvik eder.

Kitap, karmaşık fikirleri, genel okuyucu kitlesine anlaşılır bir dil ve pratik örnekler kullanarak ulaştırmayı hedeflemektedir. De Bono, sık sık okuyucuları kendi düşünce kalıplarını ve onları şekillendiren sosyal normları yeniden gözden geçirmeye teşvik eder.

Kitabın güçlü yönlerinden biri, teorik iç görüleri pratik uygulamalarla harmanlaması, okuyuculara problem çözme becerilerini geliştirme araçları sunmasıdır.

Bazı iktibaslar:

“Algı gerçektir, ama her zaman gerçeğe tekabül etmeyebilir.”

“Özgün ve yenilikçi olma, nesnelere farklı bir şekilde bakabilmek için mevcut kalıpların dışına çıkmayı gerektirir.”

“Müzakere, gerçeği ortaya çıkarmak içindir, gerçeğe varlık vermek için değil.”

“Düşüncelerdeki görülen hataların çoğu, mantık hatalarından ziyade algı kusurlarından kaynaklanır”

“Her zaman haklı olma ihtiyacı, yeni fikirlerin önündeki en büyük engeldir.”

Edward de Bono, I Am Right, You Are Wrong, London: Viking,1990.