Genç Çağlayan Kitap Tanıtımı Şubat 2024

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Stephen R. Covey’in (1932–2012) Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı adlı kitabı, kişisel gelişim türünde öncü bir eserdir ve ilk olarak 1989 yılında yayımlanmıştır. Covey, hayatta etkili olmak ve hedeflere ulaşmak için, pusulanın sürekli kuzeyi gösterdiği gibi, vicdanın yöneldiği “gerçek kuzey” ilkelerine uygun bir yaklaşım teklif eder ve bu ilkeleri evrensel ve zamansız olarak sunulan bir karakter etiği üzerine kurar.

Covey, etkili insanların karakterinin temeli olarak gördüğü yedi alışkanlıktan bahseder. Bu alışkanlıklar şu şekildedir:

Proaktif Ol: Hayatında sorumluluk al, kararlarının şartlarını değil, etkinliğini belirlediğini anla.

Sonu Düşünerek Başla: Hayatının değerlerini yansıttığından emin olmak için şahsî ve meslekî hedefler belirle.

Öncelikleri Belirle: İşlerini aciliyetine değil önemine göre sırala ve zamanını bu önceliklere göre yönet.

Kazan-Kazandır Anlayışına Sahip Ol: Rekabetçi bir yaklaşım yerine iş birlikçi bir yaklaşımı benimse, etkileşimlerde karşılıklı fayda getiren çözümler ara.

Önce Anlamaya, Sonra Anlaşılmaya Çalış: Empatik dinleme ile meramını anlatmadan önce muhatabını gerçekten anlamaya çalış.

Sinerjik Hareket Et: İş birliği yaparak gücünü artır.

Testereyi Bile: Bedenî, zihnî, sosyal/hissî ve ruhî boyutlarda sürekli gelişim ve kendini yenileme peşinde ol.

Covey’in eseri, şahsî anekdotlar ve ilham verici içgörülerle doludur. Alışkanlıkları, bağımlılıktan bağımsızlığa (kişisel ustalık) ve ardından karşılıklı bağımlılığa (iş birliği ve dayanışma) giden bir çerçevede ele alır.

Kitaptan iktibaslar:

Proaktiflik: “Ben şartlarımın bir sonucu değilim. Kararlarımın bir sonucuyum.”

Vizyon: “Akıbeti düşünerek işe başla.”

Öncelikler: “Önemli olan, ajandanızdaki öncelikleri belirlemek değil, önceliklerinizi ajandanıza koymaktır.”

Karşılıklı Fayda: “Kazan-kazandır, kendimizi düşündüğümüz kadar muhatabımızı da düşünmektir.”

Empatik İletişim: “Çoğu insan anlamak için değil, cevap vermek için dinler.”

Sinerji: “Sinerji, bir artı birin on, yüz, hatta bin olduğu zamandır! Bu, iki veya daha fazla insanın, büyük bir zorluğu aşmak için önyargılı fikirlerinin ötesine geçmeye karar verdiğinde ortaya çıkan bereketli bir sonuçtur.”

Kendini Yenileme: “Testereyi bilemek, sahip olduğunuz en büyük varlık olan kendinizi geliştirmenizi ifade eder.”

Covey’in kitabı yayımlandığından bu yana popülerliğini artırmıştır. Bu, onun zamansız tavsiyelerine ve ilkelerinin etkinliğine işaret eder. Şahsî veya meslekî gelişim için, Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı prensip merkezli bir yaklaşım sunar.

Stephen R. Covey, The Seven Habits of Highly Effective People, New York: The Free Press, 1989. (Türkçesi: Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı, Ter. Osman Deniztekin, Gönül Suveren, İstanbul: Varlık Yayınları, 1989).