Baran Yazgı Uluca Genel Kültür Mart 2021

Epoksi Reçine Sanatı

Canınız çok mu sıkılıyor ya da etrafınızda birileri size sürekli bunu mu söylüyor? “Evet” dediğinizi duyar gibiyim. Peki bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? Birincisi, her zaman bitirilmesi gereken bir iş ya da uğraş vardır. İkincisi, eğer isterseniz her zaman yapacak bir şeyler bulursunuz. İşte tam da sizi can sıkıntısından kurtaracak, yaptıkça hoşunuza gidecek, ürettiklerinizi gördükçe daha çok yapmak isteyeceğiniz bir aktivite: Epoksi reçine sanatı…

Güçlü bir tür yapıştırıcı olan ve son dönemlerde popüler hâle gelen epoksi reçinenin kullanım alanı çok geniştir. Bardak altlığından kitap ayracına, yer döşemeciliğinden sehpa kaplamaya, zarafetinizi taçlandıracak küpe, yüzük, kolye gibi takılar yapmaya kadar birçok alanda karşımıza çıkabilir.

Bu teknikle bir kitap ayracı şu şekilde yapılır: Öncelikle kullanılacak silikon kalıp belirlenip düz bir zemine bırakılır. İsteğe göre, içerisine çiçek ve yaprak gibi şeyler dizilebilir. Gerekli miktarda epoksi ve katılaştırıcısı tartıldıktan sonra yavaşça karıştırılır. Burada önemli olan nokta, baloncuk yapmadan, sabırlı bir şekilde karıştırıp homojen bir karışım oluşturmaktır. Arzu edilirse, içerisine boya ve sim gibi materyaller eklenebilir. Daha sonra karışım kalıba yavaşça dökülür. Özkütlesi daha düşük olan çiçek veya yapraklar, yüzeye doğru hareket eder. Bundan dolayı epoksiyi dökme işlemini iki kerede yapmanızı tavsiye ederiz, aksi takdirde kullanılan malzeme tam olarak epoksi ile kaplanmayabilir ve üstte hoş olmayan çıkıntılar görülebilir. İlk kat döküldükten yaklaşık 10 saat sonra ikinci kat epoksi dökülür. Kalıptan çıkarmak için en az 24 saat beklemek gerekir.

Epoksi ile çalışırken eldiven, solunum maskesi ve gözlük kullanmak zorunludur. Kullanılan ortam, günlük hayatımızı geçirdiğimiz alanlardan farklı bir yer olmalıdır ve sürekli havalandırılmalıdır. Çalışılan ortamdan çocuklar uzak tutulmalıdır.