Genel Kültür Nisan 2021 Sevgi Şenocak

Keukenhof: Avrupa’nın Bahçesi

Soğanlı bir bitki olan lalenin asıl vatanı Orta Asya’dır. Türkler tarafından Anadolu’ya getirildiği bilinen lale, Kanuni Sultan Süleyman’ın, Hollanda kralına lale soğanı hediye etmesinden sonra bu ülkeyi ikinci vatan edinmiştir. Osmanlı döneminde; mimariden edebiyata, çiniden kumaşa kadar lale desenlerinin yer edinmesi, bu çiçeğin kültürümüzde çok önemli bir yeri olduğuna işaret eder. Mevlâna Celaleddin-i Rumî, Mesnevi’sinde laleden bahsetmiştir.

Günümüzde Hollanda, lale yetiştiriciliğinde dünya lideridir. Her yıl Hollanda’da ticarî maksatla üç milyar lale soğanı ekilmekte ve milyonlarca turist bu güzellikleri ziyarete gelmektedir.

Amsterdam’a 35 km uzaklıktaki Lisse belediyesinde bulunan, masalsı Keukenhof Bahçesi dünyaca ünlüdür. Bir ismi de “Avrupa’nın Bahçesi” olan Keukenhof, geçen yıl 1,5 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. Keukenhof, yedi milyondan fazla lale, nergis, fulya ve sümbül gibi çiçekli bitkiye ev sahipliği yapan, 32 hektarlık alana yayılmış bir parktır. Dünyanın en büyük çiçek bahçesi olarak bilinen bu park, her yıl mart ayından mayısa kadar ziyaretçi kabul etmektedir. Lale mevsimi olarak bilinen bu aylarda hava sıcaklığı da idealdir.

Amsterdam bisikletler şehridir. Yollar ve trafik kuralları bisikletlilere göre planlanmıştır. Bisikletle de rahatlıkla gidilebilecek bu parka, Amsterdam’dan yarım saatlik araba yolculuğu ile de ulaşabilirsiniz. Keukenhof bahçelerini farklı bir açıdan seyredebilmek için, isterseniz içerisinde bulunan 15 km’lik yürüyüş yolunu tercih edebilir ya da bisiklet veya tekne kiralayabilirsiniz. Çiçeklerin yanı sıra heykel sanatından örnekler ve süs havuzlarının da yer aldığı bu fantastik yeri, bu yıl pandemi sebebiyle sadece internet üzerinden ziyaret edebilirsiniz.