Elif Can Genel Kültür Nisan 2021

Müsaitseniz Yatıya Kalacağız

Milyonlarca yıl önce yaşamış T-Rex dinozoru, dört metre uzunluğunda boğa yılanı, timsahlar ve diğer 1500 çeşit canlıyla beraber, gece kapalı bir alanda kalmak ister misiniz?

Kimine göre korkunç, kimine göre heyecan verici, ama şüphesiz hemen herkes için ilginç olan bu fikri, New York’taki Amerikan Tabiat Tarihi Müzesinde gerçekleştirmek, en azından bir filmde (Müzede Bir Gece) mümkün olmuştur.

1869 yılında açılan müze, birbirine bağlı 23 bina ve 46 galeriden oluşuyor. Müzeyi yılda 5 milyon kişi ziyaret ediyor.[1] Dünyanın en büyük tabiat tarihi müzesini bir günde gezmek elbette mümkün değil. Müze o kadar geniş ve kapsamlı ki tekrar gidenler bile kaybolmadan turu tamamlayamıyorlar. Bu sebeple uzmanlar, müze ziyaretçileri için “Kâşif” adlı bir uygulama geliştirmişler.

Dünyanın farklı coğrafyalarından toplanmış 34 milyon örnek, müzede ziyaretçilerini bekliyor. Dünyamızdaki 1,7 milyon canlı türünden 1500 tanesinin bu müzede sergilendiğini biliyoruz. Çeşitlilik o kadar fazla ki doldurulmuş kuş örneklerinin sayısı 900 bine ulaşmış durumda. Bu güzellikler içinde gezerken ne yazık ki günümüzde pek çoğunun neslinin tükenmiş olduğunu öğrenmek, ziyaretçileri üzüyor ve derin düşüncelere sevk ediyor.[2]

Rabbimiz yarattığı varlıkları el ele verdirmiş. Böylesi sistematik bir yardımlaşmanın olması için bu denli çeşitlilik ve hassas bir nizam elbette şarttır. Görev alanları farklı olmasına rağmen her şey hayata hizmet edecek şekilde yaratılmış ve canlı ve cansız her şey insanın istifadesine sunulmuştur. Bu müze de 200’den fazla bilim insanının çalıştığı bir araştırma enstitüsü olmuştur.

Saat 17.45’te kapıları kapanan bu müzenin içinde siz de olmak ve orada macera dolu bir gece geçirmek ister misiniz? Müzede gece yarısı bir el feneriyle keşfe çıkmak, hangimize heyecan vermez ki? Bunun için naturalhistory.si.edu sitesini ziyaret edebilir ve merakınızın peşinden koşabilirsiniz.

Dipnotlar

[1] en.wikipedia.org/wiki/American_Museum_of_Natural_History

[2] www.amnh.org