Ekim 2021 Furkan Tuğra Gürel Genel Kültür

Pando

Hiç dünyadaki yaşlı varlıkların kaç yaşında olduklarını düşündünüz mü? Dünyadaki en yaşlı hayvanı, en yaşlı insanı, en yaşlı bitkiyi hiç merak ettiniz mi?

Peki Pando’nun ne olduğunu duymuş muydunuz? Bir dans türü değil Pando ya da pandaların uzaktan akrabası hiç değil. Pando, Latincede “Ben yayılırım.” anlamına gelir ve kendisi bir ağaç türüdür. Dünyadaki en yaşlı ağaç olan Pando, 80.000 yaşındadır.

Yaşlı ağaç deyince ne gelir aklımıza? Belki boyu 100 metre ve gövdesi kalın bir ağaç, hatta işin içine onca sene girince, belki kırılmış dallar, toprak üstüne çıkmış kökler! Ama yaşlı Pando’nun görüntüsü çok farklı. O kadar genç ve güzel görünüyor ki Rabbimizin Cemâl isminin bu ağaca yansıdığını fark ediyoruz. Bu muhteşem ağacı görmek istiyorsanız, Amerika’daki Fishlake Ulusal Parkını ziyaret edebilirsiniz.

Peki bu ağaç, binlerce yıl nasıl hayatta kaldı? Pando aslında tek bir ağaç değil, bir ağaç kolonisidir. Yaratılış kanunlarına riayet ederek, kökler vasıtasıyla bir ağaç çoğalmış ve büyük bir orman ortaya çıkmış. Aynı kanuna uydukları için her bir ağacın genetik yapısı aynıdır. Bu ağaç türü, 106 dönümlük bir araziye yerleşmiş. Böylece “hacmine göre dünyanın en geniş organizması” unvanını almaya da hak kazanmıştır. Ayrı ayrı ağaçlardan müteşekkil gibi gözükse de bu orman aslında tek bir organizmadır. Öyle ki mevsim geçişlerinde aynı anda solan, yaprak döken ve yine aynı anda yeşeren bir ormandan söz ediyoruz. Bir kök ağı düşünün ki Rabbimizin her biri birbirinden güzel isimlerine ayna olmak için, merkezden kilometrelerce uzaktaki bir ağacın su, besin ve mineral gibi ihtiyaçlarının karşılanması için hizmet etsin!

Yaklaşık 47.000 ağaçtan oluşan Pando’nun bilinen başka bir özelliği ise, 6.000 ton ile dünyanın en ağır canlı organizması olmasıdır.

Ne yazık ki araştırmacılar, böylesine hayret uyandıran Pando’nun yakın bir gelecekte ölebileceğini söylüyorlar. Bölgedeki insan nüfusunun artışı ve hayvanların bu ağaçlarla beslenmesi, Pando’ya kaçınılmaz bir son hazırlıyor.

Kaynaklar

“Pando (tree)” en.wikipedia.org/wiki/Pando_(tree)

“Dem größten Lebewesen droht der Tod” www.welt.de/wissenschaft/article182286908/Wald-Pando-das-groesste-Lebewesen-der-Welt-stirbt.html