Genel Kültür Nur Arslan Şubat 2021

Hüzünlü ve Çılgın Bir Sanatçı

Bazen hayatımızın yolunda gitmediğini düşünürüz. Bir yaprak gibi oradan oraya savrulduğumuzu… Sanki geleceğe dair hiç umudumuz yokmuş gibi hissederiz. Peki, bu konuda yalnız olmadığımızı söylesem size?

Bir çocuk düşün ki henüz 11 yaşında ailesinden uzakta bir yatılı okulda okuyor. Çok değil, iki yıl sonra bazı sebeplerden dolayı eğitimini bırakıyor. 16 yaşına geldiğinde ise çalışmak zorunda kalıyor. Bir kitapçıda işe başlıyor ve daha sonra o kitapçının başka bir ülkedeki şubesine transfer ediliyor. 1870’lerde Londra’da kaldığı dönemde, British Müzesi ve sanat galerilerini geziyor. Burası önemli… Bazen gezdiğiniz yerler, ömrümüzün geri kalanı için ilham kaynağı olabiliyor. Bu geziler bu genç adamın sanata olan merak ve ilgisini körüklüyor.

Bir müddet farklı ülkelerde bulunuyor ve son olarak doğduğu ülke olan Hollanda’ya geri dönüyor. Hollanda’nın şirin sokaklarında ve bol yeşillikli kanal boylarında uzun uzun yürüyüşler yapıyor. Gördüğü manzaralar karşısında bazen durup öylece bakıyor. Canı sıkıldıkça bir şeyler karalayarak rahatladığını fark ediyor. Ancak genç adam bu karalamaları hiç önemsemiyor. Kardeşinin bu konuya yoğunlaşması gerektiğini söylemesi üzerine 1880’de Brüksel’e taşınıyor ve çizim üzerine eğitim almaya başlıyor. Bu esnada çalışmıyor, ama kardeşi ona maddî ve manevî destek sağlıyor.

Bir yıl sonra tekrar ailesinin yanına dönüyor. Ailesi iş bulmak ve çalışmak yerine sanat peşinde koştuğu için onu tenkit ediyor. O bunlara üzülse de hayallerinin peşinden koşmaya devam ediyor.

Yaşadığı onca çalkantılı hayata rağmen 27 yaşından sonra, sadece 10 yıl içinde, aralarında 860 yağlı boya çalışmanın da yer aldığı 2100 kadar eser ortaya koyuyor. Manzaralar, natürmortlar, portreler ve kendi portrelerini resmediyor. Bulunan eserlerinin çoğu, ölmeden önceki son iki yılda yaptığı çalışmalardan oluşuyor.

Bu genç adam hepimizin bildiği Vincent van Gogh’tan başkası değil. Sizler de eserlerini yakından görebilmek için Amsterdam’daki Vincent van Gogh müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Unutmayalım! Yaşadığımız krizleri fırsata çevirebilecek güç kaynaklarından biri, sanatta gizli…

Kaynaklar

tr.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

www.vangoghmuseum.nl