Genel Kültür Hatice Küçük Şubat 2021

Okumak ve Mutluluk

Amerikalı yazar George R. R. Martin, “Okur, ölmeden önce bin defa yaşar. Hiç okumayanlar ise yalnızca bir defa.” der.

Çin’deki Tianjin Binhai Kütüphanesinin iç tasarımı, zeminden tavana doğru bakıldığında bir göze benzemektedir. Yapımını Hollandalı bir mimarlık firması olan MRVDV ile Tianjin Şehir Planlama ve Tasarım Enstitüsünün üstlendiği kütüphane, 2017 yılında açılmış ve şehrin beş cazibe merkezinden biri olmuştur. Kütüphanede 1 milyon 200 bin kitap bulunmaktadır.

Açılışıyla birlikte sadece kitap severlerin gözdesi olmayan aynı zamanda mimarî yapısıyla birçok tasarımcının dikkatini çeken kütüphane, ilk hafta 10.000 kişiye ev sahipliği yaptı. Birçok meraklı okur, ilk ziyaret için kuyrukta beklemek zorunda kaldı.

Toplam alanı 33.700 metrekare olan kütüphane beş katlıdır. Birinci ve ikinci katlarda kitaplar, okuma odaları ve salonlar, üst katlarda ise toplantı odaları, ofisler, bilgisayar odaları, sesli yayın odaları ve iki çatı terası bulunmaktadır.

Kitap rafları, merdiven basamakları gibi tasarlanmıştır. Bu basamaklarla üst katlara erişim sağlanmaktadır. Binadaki açılar ve eğrilerle okuma, yürüme ve toplantı yapma gibi farklı faaliyetleri kolaylaştırma hedeflenmiştir.

Hollandalı firmanın belirttiğine göre, Binhai Kütüphanesi hedefledikleri orijinal tasarıma uymuyor. Biran evvel bitirilmek istenen inşaat, MVRDV’nin tavsiyeleri göz ardı edilerek tamamlandı. Mimarlık firması, üst katlardaki kitapların olduğu yerde, alüminyumdan yapılmış kitap levhaları tasarlamıştı.

Okumak için bu kadar emek verilmesi ve masraf yapılması takdire değer. Her şeyi Rabbimizi bize tanıtan işaretler olarak okumak; kendimizi, hayatı ve kâinatı okuyarak sırları keşfetmek hakikî mutluluk vesilesidir.