Eylül Bulut Genel Kültür Şubat 2021

Yaşadıklarım Normal mi?

Soru: Merhaba. 16 yaşında, S. adında bir kızım. Hiçbir sorun yokken birden moralim bozuluyor. O an yanımda kim varsa onunla tartışıyorum. Duygularım çok hızlı değişiyor. Bazen çok sakin bazen de çok öfkeli oluyorum. Kimseyi dinlemek istemiyorum. Kimsenin beni anlamadığını düşünüyorum. Sizce bu yaşadıklarım normal mi?

Cevap: Ergenlik dönemi, çocukluk evresinden yetişkinlik evresine hazırlandığımız, bazen bizi zorlayan, bazen de çok iyi hissettiren, hayatımızın önemli bir aşamasıdır.

Bu dönemde gelgitlerin olması, duygu geçişlerinin hızlı ve çeşitli olması normal bir durumdur. Duygu yoğunluğu yaşadığınız zamanlarda, o an en yoğun hangi duyguyu yaşadığınızı fark etmeye çalışmalı ve duygunuzu adlandırmalısınız. Diyelim ki bir arkadaşınızdan beklemediğiniz bir tepki aldınız ve kendinizi kötü hissediyorsunuz. Öfkeli, suçlu veya hayal kırıklığına uğramış hissediyor olabilirsiniz. Yaşadığınız duyguyu adlandırmak ve niçin bu şekilde hissettiğiniz hakkında düşünmeye çalışmak, kendinizi daha iyi tanımanıza ve çözüm yolları bulmanıza yardımcı olacaktır.

Umarım bu yolculuk, gelecekte kim olduğunu bilen, duygularının farkında olan, ruhen ve bedenen sağlıklı bir fert olmanıza yardımcı olur.