Beyzanur İnal Genel Kültür Mart 2021

Canlı Bir Kültür ve Sanat Merkezi: Madrid

İspanya’nın tarihi, tabiatı, kültürü ve gastronomisinin buluşma noktalarından biri olan başkent Madrid, defalarca gitmeme rağmen her seferinde ayrı bir haz aldığım muhteşem bir şehirdir.

Madrid’de ilk gezi durağımız Kraliyet Sarayı (Palacio Real) oldu. Birçok İspanyol kralına ev sahipliği yapmış bu sarayın, bahçesi de en az içi kadar etkileyiciydi. Sokak müzisyenlerinin performansları gezimize ayrı bir renk ve heyecan kattı. Daha sonra yürüme mesafesinde olan, etrafında çeşitli hediyelik eşya dükkânları bulunan Plaza Mayor’un kalabalık ve neşeli ortamının keyfini çıkardık. Biraz daha yürümeye devam edince karşımıza İspanya’daki çoğu millî kutlamaların yapıldığı Sol Meydanı çıktı. Burada İspanya’nın meşhur tatlısı “churro” yemek için bir kafeye oturduk. Ayrıca bu çevrede birçok vejetaryen ve hazır yemek lokantası bulmak mümkündür. Callao ve Gran Via caddelerinde yürüyerek bir yandan estetik bir şehir yapılanmasının tadını çıkardık bir yandan da mağazalardan alışveriş yaparak turumuzu tamamladık.

Tabiat turizminden hoşlananlar için biçilmiş kaftan diyebileceğim bazı parkları da sizlerle paylaşmak istiyorum. Heykel sanatı ile tabiatın iç içe olduğu El Retiro Parkında göl turu yapmak en zevk aldığım anlardan biri oldu. Burası yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek için de ideal bir yerdir. Bu tür faaliyetler için çok uygun olan başka bir park ise Madrid Rio’dur. İlgi çekici köprüleri, çocuklar için tasarlanmış oyun fıskiyeleri ve parkurları bu parkı özel kılıyor. Capricho Parkı ise stresten ve yapaylıktan uzaklaşmak için birebir olmakla beraber Madrid’de gördüğüm en yeşil parktır. Ayrıca Mısır’dan İspanya’ya parçalar hâlinde, hediye olarak gönderilen ve Madrid’de tekrar inşa edilen tarihî Debod Tapınağı, piknik yaparken gün batımının keyfini çıkarabileceğiniz harika bir yerdir.

Madrid’den sonraki durağımız, 72 km uzakta olan Toledo şehriydi. Mirador del Valle’den bu şehri kuşbakışı seyretmekten inanılmaz keyif aldım. Tarihî binaların korunması ve şehrin düzeni beni geçmişe götürdü. Toledo hâlâ Endülüs’e ait eserleri bünyesinde bulunduruyor. Puente de Alcántara, Mezquita del Cristo de la Luz ve Plaza de Zocodover, ziyaret etmenizi önereceğim yapı ve mekânlardır.