Eylül Bulut Genel Kültür Mart 2021

Hayatımdan Nasıl Lezzet Alabilirim?

Soru: Kendimi sürekli mutsuz hissediyorum. Hayatımdan keyif almıyorum ve sürekli uyumak istiyorum. Bazen depresyonda olduğumu düşünüyorum, ama iyi hissetmek için ne yapmam gerektiğini de bilemiyorum.

Cevap: İlk olarak bulunduğun ruh hâletinin; ciddi bir depresyon hâli mi yoksa depresif hissetme hâli mi olduğunu anlamak için şu sorulara cevap verebilirsin:

  • Depresif hâlin günlük hayatını etkiliyor mu? (Sorumluluklarını yerine getirmeme gibi).
  • Kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor musun?
  • Düşünmekte zorluk, kararsızlık ve odaklanmada güçlük yaşıyor musun?
  • Günün çoğu vaktini uykuda mı geçiriyorsun?
  • Hayata dair olumsuz düşüncelerin var mı?

Cevapların evet ise bir uzman desteği almanı tavsiye ederim.

Depresif hissetme hâli bu kadar yoğun değil ise, ilk olarak bir hafta boyunca her gün neler yaptığını not alarak başlayabilirsin. Yaptıklarından ne kadar zevk aldığını ve başarılı olduğunu da 0–10 arasında puan vererek değerlendirebilirsin. (Mesela, sabah 9.00’da kahvaltı yaptım. Zevk: 3, başarı: 6 gibi). Böylece depresif ruh hâlimizden dolayı gözden kaçırdığımız, ama bize kendimizi iyi hissettiren durumlar varsa onları fark etmiş oluruz. Bir hafta boyunca bu gözlemi yaptıktan sonra, depresif hissettiğin zamanlara odaklanmaya çalışabilirsin. Olay, duygu, düşünce ve davranışlarını yazabilirsin. Böylece seni tetikleyen, depresif hâlinin devam etmesine sebep olan düşünce ve duygularını keşfedebilirsin.

Kendine bir rutin de oluşturmalısın. Uyku düzeni ve sağlıklı beslenme, bu süreçte çok önemli unsurlardır. Spor yapmak, serotonin salınımında etkili olduğu için haftalık rutinine kısa yürüyüşler ekleyebilirsin. Sana iyi gelen, sağlıklı ilişkilerin olduğu sosyal ortamlarda bulunmaya çalışabilirsin. Hoşuna gideceğini düşündüğün bir hobi edinmek de kendini iyi hissettirecektir. Daha önce yapmaktan zevk aldığın işlerden veya tecrübelerden oluşan bir liste hazırlamak, iyi bir başlangıç olabilir.

Manevî dünyanı keşfetmene ve beslemene yardımcı olan eserleri, duygu ve düşüncelerini rahatlıkla paylaşabildiğin bir ortamda, arkadaşlarınla birlikte müzakere etmeniz de hayatın zevkini vicdanında hissetmene vesile olabilir.