Kolera Pandemileri
İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan kolera hastalığı, 1827–1975 yılları arasında bütün dünyada yedi kez salgınlara sebep olmuş ve milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. Kirlenmiş içme sularından vücuda alınan Vibrio cholerae bakterisi, ince bağırsakta oluşan enfeksiyona bağlı olarak şiddetli ishal ve kusmaya yol açar ve sıvı kaybı sebebiyle ölümler gerçekleşir. Bugüne kadar kolera salgınlarına bağlı olarak ölenlerin sayısı net rakamlarla ifade edilememiştir.
Veba Pandemileri
Jüstinyen Veba Salgını (541), Kara Veba Salgını (1346) ve Modern Veba Salgını (1894) gibi isimlerle anılan çok sayıda veba pandemisine bağlı olarak bu zamana kadar dünya nüfusunun önemli bir kısmı kaybedilmiştir. Titreme, ateş ve kanama gibi bulgulara yol açan veba hastalığında Yersinia pestis isimli bakteri etkendir. 2007 yılına kadar veba, dünya sağlığını tehdit eden önemli bir bulaşıcı hastalıktı.
Grip Pandemileri
I. Dünya Savaşı sırasında, 1918’de ilk vakanın ortaya çıkış yeri ABD olduğu hâlde, savaşa tarafsız olduğu için pandemi haberlerini duyuran tek ülke İspanya olmuştur. Bu yüzden akıllarda İspanyol Gribi olarak kalan bu salgında, 50 milyondan fazla ölüm gerçekleşmiştir. Grip etkeninin bir virüs olduğunun anlaşılması bile 1933 yılına kadar sürmüş, korunma tedbirleri hastalıkla mücadelenin ana unsuru olmuştur.
Asya Gribi (1957) iki milyon, Hong Kong Gribi (1968) ve Rus Gribi (1889) birer milyon insanının hayatını kaybetmesine sebep olan önemli grip pandemileridir.
Korona Pandemisi
Korona Pandemisi, Aralık 2019’da Çin’den bütün dünyaya yayılan ve hâlâ etkisini sürdüren bir pandemidir. Şu an itibariyle Korona Pandemisinden ölenlerin sayısı 2,5 milyonu aşmıştır.
İnsan hayatını tehdit eden bulaşıcı hastalıklarla etkili mücadele, insanoğlunun önemli vazifelerinden biridir. Modern tıbbın ve İslam dininin birbirini destekleyerek dikkat çektiği gibi, el yıkama, temiz ve helal yiyecek ve içecekleri tercih etme ve karantina gibi koruyucu tedbirler, bulaşıcı hastalıklarla hâlen en etkili mücadele yöntemleridir.