Eylül Bulut Genel Kültür Haziran 2021

Sarsıcı Hâdiseler ve Çıkış Yolları

Soru: Yaşadığımız travmatik hâdiseler, kalıcı hasar bırakır mı? Bu hasarların telafisi mümkün müdür?

Cevap: Travma; ölüm, ölüm tehdidi ve ağır yaralanma gibi ciddi hâdiselere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Travmalarda genellikle kişinin kendini çaresiz hissettiği bir durum söz konusudur.

Her fert, hayatını önemli ölçüde etkileyen travmatik olaylar karşısında aynı tepkiyi vermez. Bazıları depresyon, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşarken bazı fertler de hayatın anlamına, önceliklere ve ilişkilerin niteliğine dikkat etme gibi olumlu değişimler yaşayabilir.

Travma sonrası olumlu kazanımlar edinmede, travmatik olay dışında bazı durumlar da rol oynar. Kişinin şahsî özellikleri; başa çıkma stratejileri, sosyal destek ve maddî imkânlar da etkilidir.

Sarsıcı olaylar sonrası güçlenme olması ve direncin artması için ferdin ağır bir olay yaşamış olması ve bununla başa çıkmak için kendisine ihsan edilen kabiliyetleri kullanmaya gayret etmesi gerekir.

Travma sonrası güçlenme, olaydan sonra meydana gelen olumlu değişimdir. Kişinin nasıl birisi olduğu, şahsiyet özellikleri, yaşadığı ortam ve ilişkileri gibi birçok unsur, üzücü hâdiseler sonrası ruh hâlinin nasıl olacağı hususunda rol oynar.

Zahiren acı gözüken, ama hayatın durulaşmasına hizmet etmek gibi pek çok hikmeti olan hadiselerden ders çıkarmaya çalışmalı, yeni tecrübe ve ilişkilere yelken açmaya hazır olmalıyız.