Genç Çağlayan Kitap Tanıtımı Mayıs 2024

Hayatın İhtişamı Karşısında Evrimin Acizliği

Çağlayan dergisinin Yayın Yönetmeni Prof. Dr. İrfan Yılmaz’ın kaleme aldığı Hayatın İhtişamı Karşısında Evrimin Acizliği isimli kitap, özellikle bu konuda soruları olan gençlere ilmî ve ikna edici cevaplar sunuyor.

İrfan Yılmaz, bu konuda 40 yılı aşkın araştırmalarını ve tespitlerini okurlarıyla paylaşıyor ve kitabı nasıl hazırladığına dair şu açıklamaları yapıyor: “Biyolojik âlemde Allah’ın isimlerinin tecellisi olarak gördüğüm muhteşem güzellikler karşısında benim imanım artarken aynı canlıları görüp bunlar “tesadüfen, kendi kendine üreyen, gayesiz ve hikmetsiz varlıklardır” diyen hayalî bir şahsa karşı aklın ve ilmin verileriyle cevaplar üretmeye çalıştım. Kendimin de geçmişte yaşadıklarımı, bu çağda daha ağır olarak yaşayabilecek meraklı gençlerin zihninde, belki bazı hakikat tomurcuklarının yeşermesine vesile olabilirim diye yazdım.”

Kitabın tanıtım yazısında şu ifadelere yer veriliyor:

“Böyle bir kitaba olan ihtiyaç, şu an hiç olmadığı kadar fazladır. Çünkü ne zaman, evrim konusu gündeme gelse, birçok bilim insanı ve eğitimci, hayatın menşei hakkındaki bütün temel tartışmaların uzun zaman önce sona erdiği intibaını vererek, sanki evrim ispatlanmış gibi bir hava estirmekteydiler. Hâlbuki 1200’den fazla bilim insanı Darwinizme olan itirazlarını imzaya açılan bir bildiriyle açıklamaktadırlar.

‘Dissent from Darwin’ isimli internet sitesinde bilim insanlarının imzaladığı listedeki ‘Hayatın karmaşıklığının açıklanması için kullanılan tabii seleksiyon ve tesadüfî mutasyon mekanizmalarının yeterlilikleri konusundaki iddialara şüpheyle yaklaşıyoruz. Darwinin teorisi için delillerin dikkatli bir şekilde incelenmesi desteklenmelidir.’ ifadeleri, meselenin hiçbir zaman evrimcilerin iddia ettikleri gibi olmadığını göstermektedir. Türkiye’de de bu konu ile ilgili bilim insanlarının cesaretle ortaya çıkarak, akademik dürüstlük ve demokratik saygı içinde, kimseyi ideolojik suçlamalarla mahkûm etmeden sadece medenî ve insanî ölçülerle tartışmalar yapma zamanının geldiğini ümit ediyorum.”

Kitabın İngilizceye tercüme edilmesi, değerli tespit ve mesajların daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayabilir. İlmî analizler ve ikna edici argümanlar, özellikle evrim ve hayatın kökenleri konusunu merak edenler için yararlı bir bakış açısı sunabilir. Dünya dillerine tercüme edildiğinde bu kitap, bilim, inanç ve bunların etkileşimi konusundaki küresel müzakerelere önemli bir katkı sağlayabilir. Yakın gelecekte başta İngilizce olmak üzere farklı dillerde yayımlanmasını temenni ediyoruz.

Prof. Dr. İrfan Yılmaz, Hayatın İhtişamı Karşısında Evrimin Acizliği, New Jersey: Süreyya Yayınları, 2024.